Grønlandske skønheder
Det er med stor glæde at kunne præsentere, at jeg er blevet forhandler af grønlandske rubiner. For mig er det noget ganske særligt, at man i kongeriget Danmark har så smukke ædelstene. Rubinerne er fundet i klippeformationer som siges at være over 3 milliarder år gamle - hvilket gør dem til nogle af verdens ældste, og derfor mest dyrebare. Der går historier om, at fanger på Grønland stødte på de røde sten for flere hundrede år siden, da de var ude på fjeldene for at jage vildt. Det var dog først i 1966, at et geologisk studie påviste, at de røde sten, som man fandt på den lille ø i fjorden Tasiussarssuaq, faktisk var rubiner. Øen er siden da blevet kaldt for ‘Ruby Island’ eller Rubin-øen på dansk.
Minen, hvorfra jeg køber rubinerne, kaldes for Aappaluttoq Ruby Mine og ligger i Fiskenæsset - 160 km syd for Nuuk. 'Aappaluttoq' betyder ‘rød’ på grønlandsk og stedet er netop blevet kaldt dette grundet de ekstraordinære mængder af rå rubin, der er til at finde i klipperne.
Da minen åbnede i 2014 blev det estimeret, at den ville kunne udvinde rubiner fine nok til smykker i en 10 årige periode. Det betyder, at de i hvert fald kører minedrift i endnu 3 år, før de lukker minen ned.
Når en mine lukkes ned, sørger folkene bag mindriften for, at området kommer tilbage til sin naturlige form, og de omkringliggende vandområder igen vil blive fyldt og bygninger vil blive flyttet til et nyt minedriftsområde.
Minedrift på Grønland er en forholdsvis ny industri, hvilket har haft en positiv indflydelse på landets erhvervssliv og et tiltrængt levedygtigt alternativ til fiskeri, som er Grønlands vigtigste eksportprodukt. Ligeledes er der blevet skabt flere arbejdspladser, hvor størstedelen af de ansatte er lokale.
De grønlandske rubiner er behandlet med en flux-opløsning for at stabilisere stenen, da råmaterialet er porøst at arbejde med. I sjældne tilfælde kan man få en ubehandlet rubin ud fra minen, men det sker måske engang hver andet eller tredje år.
Sidst, men ikke mindst, er de grønlandske rubiner, som jeg forhandler, sporbare. Det betyder, at man kan spore rubinen helt tilbage til der, hvor den er blevet fundet. Selv, hvilke klippeformationer eller rå materiale stenen er hugget ud af og hvilket cut den har fået, kan spores. Jeg glæder mig til at vise dig de smukke grønlandske skønheder.