Pink pragt og prestige

I 2020 lukkede en af verdens største diamanterminer, nemlig Argyle-minen i Australien. Det særlige ved minen var, at den producerede 90% af alle de pink diamanter, som findes i verden i dag – de sidste 10% kommer fra miner i Afrika, Sydafrika, Rusland og Indien. 

Halvfems procent lyder måske af meget, men faktisk er det kun 1 diamant ud hver 10.000 diamanter, som er naturligt farvede pink eller blå. De resterende 9.999 er enten hvide, gullige, brunlige eller andre farver. 

Farven er pink
Vi oplever, at det særligt er de pink diamanter, som bliver efterspurgte – og vi forstår det godt. De lyserøde diamanter er omkranset af en vis mystik, fordi gemmologer stadig diskuterer, hvad der skaber den lyserøde farve. Der findes to teorier, som giver en mulig forklaring på den lyserøde farve. Den mest fremherskende er, at de pink diamanter er blevet udsat for et enormt pres, da de blev dannet, altså et endnu større pres end ved de klassiske klare diamanter. Med den anden teori antager man, at et seismisk chok har sendt farveløse diamanter mod overfladen og i den proces ændret på diamantens molekylære struktur, så de kom til at fremstå mere lyserøde. De to teorier minder umådeligt meget om hinanden, så det må være op til den enkelte, hvad man synes, der giver bedst mening. 

Hvorfor, det er de pink diamanter fra Argyle-minen, der er de mest eftertragtede, skyldes, at de har en højere farveintensitet end dem, som man finder i for eksempel Indien og Sydafrika, som er mere sart lyserøde. 

Verdens største
Verdens største pink diamant skulle efter sigende sidde i et af de iranske kronjuveler. Den bliver kaldt Daria-i-Noor og vejer 182 carat (eller 36 gram). Blandt de iranske kronjuveler findes der endvidere et diadem, hvori centerstenen er en pink diamant på 60 carat (eller 12 gram) Denne kaldes for Noor-ul-Ain. De to sten siges at være de ældste i de iranske kronjuveler, og de er begge kløvet fra den samme 400 carat (eller 80 gram) rå diamant, som blev fundet i Indien. 

Investering
Når noget er sjældent, er det ofte også eftertragtet. Det bliver til en særlig luksus at eje noget, som ikke alle kan have, om det gælder kunst, biler eller frimærker. De sjældne genstande kan man have erhvervet af ren interesse eller som et samlerobjekt, mens det for andre ses som en investering. Dette gælder også for pink diamanter – nogle samler på kostbare ædelsten for fornøjelsens skyld, mens andre vælger at købe en pink diamant som en investering. 

Prisen for de sjældne og eftertragtede lyserøde diamanter er stærkt stigende - især efter Argyle-minens nedlukning. Siden 2005 er prisen for en Pink Argyle diamant steget med 388% og prisen er alene i 2017 steget med 15-25%. 
Antallet af de klassiske klare diamanter er også faldende. Der bliver ikke fundet lige så mange nye diamanter, som der gjorde for år tilbage. Derfor vil prisen for disse sten gradvist stige i årene fremover. 

Som med meget andet handler værdien i bund og grund om udbud og efterspørgsel. Når efterspørgslen er højere end udbuddet, vil priserne kun gå en vej og det er opad.

Hvis du overvejer at investere i en pink diamant, så står vi klar til at hjælpe og rådgive dig om mulighederne.


Fotograf: Visuals By Chamara
Model: Simone Friis

Forrige
Forrige

Karen Blixen - Det hele menneske

Næste
Næste

Grønlandske skønheder