Perler

Perler er naturens smukke måde at beskytte sig på, da perlemuslinger danner perlemor for ikke at blive beskadiget af indtrængende sandkorn. 

 

PERLER

Kvalitet er vores varemærke. Derfor sætter vi en ære i at bruge de bedste materialer i samtlige smykker. Samtidig vil vi gerne bidrage til en bedre og mere bæredygtig verden, hvor fair handel indgår som noget naturligt.

Naturens utrolige kræfter projekteres i hver perle, som sidder i et smykke fra Heindorf Jewllery. 

 

Tahiti

De sorte perler hersker i mørket. Med sig fra Tahitis nattehimmel har de en kraft, der tiltrækker både kvinder og mænd. Som små runde spejle, kaster de lyset tilbage i alle retninger og kræver opmærksomhed. Nogle med facetter, andre i barokke former og atter andre med graveringer, der symboliserer urgamle tatoveringer. Alle kan tage natten i besiddelse.

South Sea

De meget værdifulde South Sea perler kommer i flere varianter. Den guld-læbede perlemusling skaber nogle fantastiske perler, der i farve kan konkurrere med selveste guldet. De kommer i nuancerne creme, gul og guld. Den sølv-læbede perlemusling er mor til de rene, hvide South Sea perler. I dens bløde krop fødes perler i nuancerne hvid, sølvhvid, rosahvid og creme. 

Ferskvand

Denne perletype med den ovale form har altid stået i skyggen af saltvandsperlen. Imidlertid har man efterhånden lært at findyrke ferskvandsperler, så det nu er muligt at frembringe både barokke og runde former med smukke nuancer.

Cortez

Cortez perlen er den mest sjældne saltvandskulturperle i verden og dyrkes kun på én enkelt farm i det nordvestlige Mexico.

Kendetegnene ved perlerne er en meget intens glans og de helt unikke nuancer i alle regnbuens farver.

 

GOD SAMVITTIGHED

Hos Heindorf Jewellery går vi meget op i materialer, brugen deraf, hvor det kommer fra og hvordan er det blevet til. Vi gør vi vores bedste for at minimere den indvirkning, som vi har på miljøet. Det gør vi ved at sikre, at materialerne så vidt muligt er bæredygtige og Fairtrade, uden at gå på kompromis med kvaliteten,så det færdige smykke kan bæres med god samvittighed. 

Inden for handel med materialer er meget bygget på tillid, derfor har vi kun leverandører, som vi har tillid til. Vores leverandører har et tæt samarbejde med folkene, som arbejder i minerne eller ude på perlefarmene De rejser derud, er med i processen, og de ved, hvordan arbejdet udføres. De kvalitetssikrer og er med til at få livet for arbejderne til at være sundt og ordentligt, og det vil vi som forretning gerne være med til at støtte op om. Vi får materialer af højeste kvalitet - med god samvittighed.

 
 

MILJØVENLIGE PERLER

Vi har et tæt samarbejde med Marc'Harit omkring perler. Perler er naturens smukke måde at beskytte sig på, da perlemuslinger danner perlemor for ikke at blive beskadiget af indtrængende sandkorn.

Disse skinnende skatte fra dybet skal man tage vare om, ellers bliver de matte og triste. Men så snart de får kontakt med den bare hud, liver deres naturlige glans op igen.

Perlen er en af de ældste ædelstene i verden, og de blev opdaget af et af de tidligste mennesker i søgen efter føde. Lige siden har perlens historie og smukke glans betaget os – mennesket og perlen har altid været tæt forbundet. 

I arbejdet med dyrkningen af bæredygtige kulturperler forsøger man at skabe gode forhold for alle involverede, naturen, havet og menneskene, der arbejder på farmene. I Fransk Polynesien, hvor den smukke Tahiti-perle dyrkes, er perlefarmene underlagt regulativer fra regeringen for at beskytte natur- og vandmiljøerne, hvilket også gælder i Australien. I Indonesien, Filippinerne og Mexico, hvor henholdsvis hvide, gyldne og Gold South Sea perler, samt Cortez perler dyrkes, er der ingen regulativer fra nogle myndigheder, hverken miljø- eller arbejdsmæssige forhold. Dog er nogle få perlefarme gået i spidsen for at dyrke bæredygtige perler, og netop disse perlefarme har vores leverandør et tæt samarbejde med. 

Og hvad er en bæredygtig perle så? Jo, ligesom man kan varmebehandle en ædelsten for at ændre på dens farve, kan man også behandle perler, så de får en ny farve eller et andet skær. På en bæredygtig perle bliver der hverken rørt ved farve eller glans. Perlens fremstår, som den gør, når den bliver taget ud af muslingen – skabt af naturen selv. 

Ønsker du at læse og lære mere om perler, kan du med fordel besøge vores leverandørs hjemmeside: https://marcharit.com

 
 

FOREDRAG

Vi holder løbende foredrag på værkstedet, med forskellige temaer og forskellige foredragsholdere. Det kan for eksempel være om guld, diamanter, rubiner, safirer, perler eller hvad der nu er aktuelt for tiden. Det kan både være guldsmeden selv, eller en af vores leverandører som fortæller om deres rejser, arbejde og meget mere.

Tilmeld dig vores mailingliste hvis du kunne være interesseret i at deltage i et af foredragene.

 
 

Cortez Perler

Personligt har jeg en særlig forkærlighed for de smukke Cortez perler. Passionen for Cortez perlerne startede i 2022, hvor jeg introducerede dem her i mit atelier. Perlerne har en meget intens glans og nogle helt unikke nuancer i alle regnbuens farver.

Cortez perler anses for at være den mest sjældne saltvandskulturperle i verden og dyrkes på én eneste farm i det nordvestlige Mexico. Produktionen er begrænset til knap 4000 perler årligt af varierende kvalitet, hvoraf kun de bedste er bestemt til eksport. Samtidig er alle perler og mabe 100% bæredygtige.

Cortez kulturperlen finder man i den regnbuelæbede perlemusling “Pteria sterna”. En musling, hvis fysionomi gør det meget vanskeligt at anvende den til at dyrke perler i. På trods af dette, er det lykkedes tre biologer at fuldende mange års anstrengelser, som gør at vi nu kan præsentere denne uovertrufne skønhed blandt perler.

Kendetegnene ved cortez perlen er en meget intens glans og de helt enestående nuancer der spænder i alle regnbuens farver. Perlerne har en mørk - eller lysegrå grundtone, dertil en overtone i én eller flere af  regnbuens farver hvor, grøn, lilla/lavendel, pistache, pink, blå, brun eller gylden blot er nogle af dem der kan nævnes. Visse farver kan få tankerne hen på Tahiti kulturperler, som også fascinerer med sine naturlige mangefarvede nuancer, farvespillet er dog nok endnu mere nuanceret og subtilt i Cortez perlen.

Den regnbuelæbede perlemusling er lidt mindre end den sortlæbede perlemusling, hvor Tahiti kulturperlerne dyrkes i og Cortez perlen er derfor begrænset i sin størrelse på mellem 8 til 12 mm.

Vores perleleverandør Marc’Harit er Europas eneste distributør af Cortez kulturperler.


Tahiti perler

De sorte perler hersker i mørket. Med sig fra Tahitis nattehimmel har de en kraft, der tiltrækker både kvinder og mænd. Som små runde spejle, kaster de lyset tilbage i alle retninger og kræver opmærksomhed. Nogle med facetter, andre i barokke former og atter andre med graveringer, der symboliserer urgamle tatoveringer. Alle kan tage natten i besiddelse.

Den sortlæbede perlemusling (Pinctada margaritifera) finder man naturligt i lagunerne ved de Fransk Polynesiske atoller. ”Tahiti perlerne” er opkaldt efter den største af af de Fransk Polynesiske øer, Tahiti. Den smukke perlemor kan give perlerne en exceptionel glans - og kombineret med de enestående naturlige nuancer, får det perlen til at fremtræde med en helt særlig intensitet.

Tahiti perlerne skiller sig også ud fra andre perler ved deres form og størrelse. Formerne er uendelige i Baroque og Semi-baroque. Samtidig bevæger de sig fra perler med cirkler, til de smukke dråber og perfekte runde former. Sammen med de lysere South Sea kulturperler, er Tahiti perlerne blandt de største i verden – fra 8 til 16 mm. Med enkelte helt op til 20 mm.
Tahiti perlen med sin mørke, intense glans, er efter sigende et spejl, hvor i både dens bærer og omverdenen kan spejle sig. Der ligger desuden en symbolik om nattens dronning, hvori det ubevidste og vores drømme glimter på tiltrækkende vis.

Perler der både er maskuline og feminine.
Efter Tahiti perlerne kom frem, er flere og flere mænd også begyndt at bære disse. Hvor perlen ellers længe primært har været forbeholdt kvinder. Med dens mørke farvetoner, har Tahiti perlen et imponerende maskulint udtryk. Hvis man besøger Tahiti, vil man også kunne se øernes beboere, både mænd som kvinder og unge som gamle bære disse ædle stene med stolthed.


South Sea perler

…Eller som den også bliver kaldt ‘Perlerne Dronning’, for den er i sandhed noget af en skønhed med sin helt dybe gule farve, der næsten kan gøre enhver i tvivl om det er en perle eller et stykke guld man stå med i hånden. Modsat kan de også være klare hvide med et næsten sølv skær, mere royalt kan det næsten ikke blive når naturen kan spejle de ædle metaller. South sea kulturperler kommer fra enten den sølv- eller guldlæbet perlemusling, men lad dig ej narre af navnene for den sølvlæbede kan foruden den hvide farve også producere perler, der er mere creme, hvidrosa, hvidsilver og silver blue, af og til kan det overlappe med enkelte gule. Ligeledes kan det guldlæbede overlappe og producere enkelte hvide perler, men laver, ligesom den sølvlæbede, også perler, der er cremefarvede og selvfølgelig de gule og guldfarvede perler.

South sea kulturperler dyrkes i det nordlige Australien, Filippinerne, Indonesian og Myanmar. Hvert sit land eller område giver et størst udbytte af en bestemt farve - i Australien høstes der flest af de hvide south sea perler. I Indonesien og Filippinerne høstes der flest af de gule og golden og Myanmar er kendt for, til tider, at høste hvide perler med en rosa overtone.

Perlemuslingen, der på latin hedder Pinctada maxima, er den største perlemusling af alle. Den kan blive op til 35 cm og 35-40 år gammel. Med så stor en musling bliver der også produceret nogle store perler - det mest almindelige er mellem 9-18 mm og kan blive op til ca. 20 mm. Exceptionelt har man set baroque south sea i helt op til 45 mm. Formerne på perlerne er mange og hver har et helt særligt udtryk, de findes selvfølgelig som runde, og de baroque er lige blevet nævnt men så findes de også som semi baroque, oval, bouton, off round, dråbeformede, cerkleret og selfølgelig også som keshi (se betydning under afsnittet om keshi).


Ferskvandsperler

Denne perletype med den ovale form har altid stået i skyggen af saltvandsperlen. Imidlertid har man efterhånden lært at findyrke ferskvandsperler, så det nu er muligt at frembringe både barokke og runde former med smukke nuancer.

Allerede for over tre tusinde år siden kendte kineserne, til en muslings evne med at danne perlemor. Ferskvandskulturperlerne var oprindeligt kendt under navnet Biwa-perler, da de blev dyrket i den japanske sø Biwa. Disse perler var karakteriseret ved at være små, riskornsagtige perler i hvidlige nuancer.

I dag dyrkes størstedelen af verdens ferskvandskulturperler i Kina. Dyrkningsmetoderne kan variere meget og det gør kvaliteten af ferskvandskulturperler meget varierende. Derfor kan man finde mange ferskvandsperler, der har en relativ lav værdi. Men nogle steder har også fokuseret på at forfine dyrkningsmetoden, ligesom med saltvandskulturperler, så man i dag også kan få ganske fine ferskvandskulturperler. Det er stadig relativt kompliceret at opnå, fine, runde ferskvandskulturperler, derfor kan disse også opnå en meget høj værdi.

Formmæssigt er ferskvandsperler generelt mere ’kartoffelformede’ eller ovale - men de kan også være dråbeformede eller runde. Barokke ferskvandskulturperler er bevidst dyrkede barok perler - modsat saltvandskulturperlerne hvor det er opstået ved en tilfældighed.

I naturlige farver findes de i hvidlige, lavendel, rosa og fersken toner. Ferskvandskulturperler findes også i mange andre farver, man skal dog være opmærksom på, at disse andre farver altid er indfarvede.

De almindelige størrelser ferskvandsperler starter helt nede ved 2 mm og op til 10 mm. Tidens forskning i størrelser har dog gjort, at man også kan finde perler på op til over 20mm. Over 10mm bliver de helt runde dog meget sjældne.

AKOYA KULTURPERLER

I 1904-1907 startede den japanske entrepreneur Mikimoto Kōkichi med at kultivere perler, med andre ord, et forsøg på at dyrke perler i perlemuslinger, ved at pode med en kerne. Hans utallige forsøg bar til sidst frugt og de første perler, der kom ud af det var akoyakluturperlerne. Mange kender disse perler som den klassiske runde hvide perle.

Udover Japan, dyrkes akoya kulturperler i stor stil i Kina, Korea og senest i Vietnam, hvor man ved sidstnævnte ser et væld af fantastiske naturlige farver.

Størrelsen på den enkelte perle vil variere alt efter hvorfra i verden den kommer, men den mest almindelige størrelse er mellem 4-8 mm, de findes også helt ned i 2-4 mm og 8-10 mm men dette forekommer i mindre grad og det er sjældent at man kan finde nogle helt op til 10-12 mm. Som nævnt er akoya kulturperlen den som man kender som den klassiske, hvide, runde perle, men faktisk kan perlen også have skæve former, som med et fagligt udtryk kaldes baroque samt keshi (se betydning under afsnittet om keshi). Ligeledes findes perlerne ikke kun i hvid men også i creme, hvidrosa, hvidblålig, sølv, gul og pistachio - som alle er forekommet naturligt i muslingen.


Bearbejdning af overfladen på Perler

Graverede Tahiti-perler

De smukke mørke Tahiti kulturperler fra Fransk Polynesien er en favorit her hos Heindorf Jewellery. Tahitiperlerne har som minimum 0,8 mm tykt perlemorslag, som regel tykkere, hvilket gør det muligt at gravere og slibe i perles overflade. 

Mønstrene som perlerne bliver graveret med, er inspireret af de traditionelle Fransk Polynesiske tatoveringer, og oftest vil man kunne se de samme mønstre i både tatoveringer og perler. Mange kender også perlerne som tatoverede perler. De smukke motiver illustrerer folkets tilknytning til naturen, havet, dyrelivet og deres mytologi. Man vil kunne finde mønstre med rokker, firben, skildpadder og bølgeskvulp, men bedst kendt, Tiki som efter sigende skulle være den første mand på jorden ifølge den polynesiske mytologi, og som i dag betragtes som værende en åndelig beskytter. 

Graveringerne udføres i hånden af gravører og jo tykkere perlemoren er, desto mere markerede graveringer kan der laves. Og selvfølgelig alt efter gravørens dygtighed og perlens størrelse vil der kunne laves mere eller mindre detaljerede mønstre. 

Mønstrede perler

Er man til det grafiske, findes der også det der kaldes for mønstrede perler. Disse er også Tahiti kulturperler, men hvor mønstrene er mere abstrakte men samtidige ret genkendelige. De kan have overflader som ligner sneglehuse, agern, tulipaner eller noget helt andet, kun fantasien sætter grænser med disse perler. 

Facetterede perler

Sidst, men ikke mindst, findes der også facetterede perler. Man tænker oftest at det kun er ædelstene, der har facetter, men tro om igen for faktisk kan alle kulturperler facetteres, bare perlemorslaget er tykt nok. Facetterne, er som på ædelstene, med til at perlerne fanger lyset og tilbagegiver små smukke glimt – tilfører noget ekstra til de smukke skatte fra havet.