Ædelstene

 ÆDELSTENE

Kvalitet er vores varemærke. Derfor sætter vi en ære i at bruge de bedste materialer i samtlige smykker. Samtidig vil vi gerne bidrage til en bedre og mere bæredygtig verden, hvor fair handel indgår som noget naturligt. For at bidrage til en mere bæredygtig verden arbejder vi hos Mads Heindorf primært med naturlige ædelstene. En naturlig ædelsten er ikke blevet berørt af mennesker andet end, at de er blevet fundet, skyllet og slebet i en passende form. Naturens utrolige kræfter projekteres i hver ædelsten, som sidder i et smykke fra Heindorf Jewllery. 


Vi holder løbende foredrag på værkstedet, med forskellige temaer og forskellige foredragsholdere. Det kan for eksempel være om guld, diamanter, rubiner, safirer, perler eller hvad der nu er aktuelt for tiden. Det kan både være guldsmeden selv, eller en af vores leverandører som fortæller om deres rejser, arbejde og meget mere.

Tilmeld dig vores mailingliste hvis du kunne være interesseret i at deltage i et af foredragene.

 

Ædelstene

Disse pragtfulde sten fra jordens indre er evige minder om vor jords skabelse. I et væld af farver funkler ædelstenene og bringer os skønhed og glæde. Der er sten til enhver person og til ethvert humør. I mange kulturer har man tillagt deres farver og former symbolsk betydning. Det giver en personlig dimension for ejeren - men også for den ædle giver.

 

Diamanter

Vor klodes mest værdifulde sten er i tidernes morgen blevet født i jordens dramatiske indre og sendt gennem vulkaner op i de højere lag. Her har mennesket gennem årtusinder tilbedt dem som det smukkeste, man har kunne ønske sig. Med brydning af lyset får diamanterne alle regnbuens farver og eksperter har udviklet teknikker til at slibe dem i alle tænkelige former. I klart, rødt, gult, blåt og sort gør de smykker smukkere - og knytter mennesker tættere til jorden.

Safirer & Rubiner

Hvis diamanten er ædelstenenes dronning, så er rubiner og safirer de farverige prinsesser. De findes i næsten alle tænkelige nuancer, men består alle af det samme mineral, kaldet 'korund'. Med de naturlige farver giver stenene både glans og karakter til den, der bærer dem og skaber en følelse af at være en del af det royale selskab.

Spineller

Spinel er den nye stjerne på juvelernes himmel. Med den rige variation af farver forvekslede man den tidligere med både rubin og safir. Nu er den omsider ved at få den stjerne-status, den fortjener: Klare nuancer, intense farver, smuk glans. Bliv introduceret til en nyhed - med millioner af år på bagen.

Smaragder

Som i flimrende nordlys og dybe vulkansøer funkler de grønne farver i den ædle smaragd. Fra de gamle egyptere og sydamerikanske inkaer til den europæiske adel har de alle ofret formuer på at eje de smukke sten. Over hele verden, til alle tider. Det er smaragdens univers. 

 

GOD SAMVITTIGHED

Hos Heindorf Jewellery går vi meget op i materialer, brugen deraf, hvor det kommer fra og hvordan er det blevet til. Smykkeindustrien er ikke den mest bæredygtige og miljøvenlige, der findes – det kan lige så godt slås fast fra starten. Men hos os gør vi vores bedste for at minimere den indvirkning, som industrien har på miljøet. Det gør vi ved at sikre, at materialerne så vidt muligt er bæredygtige og Fairtrade, uden at gå på kompromis med kvaliteten,så det færdige smykke kan bæres med god samvittighed. 

Inden for handel med materialer er meget bygget på tillid, derfor har vi kun leverandører, som vi har tillid til. Vores leverandører har et tæt samarbejde med folkene, som arbejder i minerne eller ude på perlefarmene De rejser derud, er med i processen, og de ved, hvordan arbejdet udføres. De kvalitetssikrer og er med til at få livet for arbejderne til at være sundt og ordentligt, og det vil vi som forretning gerne være med til at støtte op om. Vi får materialer af højeste kvalitet - med god samvittighed.

 
 

HÅNDPLUKKEDE
NATURLIGE ÆDELSTENE

Jordens indre er i stand til at skabe ædelstene i alle regnbuens farver. Særligt safirer findes i et væld af farver. Når man tænker på en safir, er den oftest dyb, royal blå i farven – og det kan også sagtens være, men kun én ud af hundrede safirer i denne farve, er af god nok kvalitet til at blive brugt som smykkesten. De andre sten bliver ofte varmebehandlet, og det er her, at det naturlige forsvinder, fordi vi mennesker skal med ind over, og pludselig er den naturlige sten i stedet blevet menneskeskabt. Vi går ind for det naturlige skønne – de ubehandlede ædelstene er det smukkeste, som vi ved. 

De naturlige ædelstene, som sidder i vores smykker, er nøje udvalgt af vores leverandør. Der har ikke været et stort internationalt firma med ind over. Der er ingen bagmænd! Stenene graves op af minegravere og kommer videre til en stensliber, som sælger den slebne sten direkte til vores leverandør.  

 
 

DIAMANTER

DIAMANTER
Vor klodes mest værdifulde sten er i tidernes morgen blevet født i jordens dramatiske indre og sendt gennem vulkaner op i de højere lag. Her har mennesket gennem årtusinder tilbedt dem som det smukkeste, man har kunne ønske sig. Med brydning af lyset får diamanterne alle regnbuens farver, og eksperter har udviklet teknikker til at slibe dem i alle tænkelige former. I klart, rødt, gult, blåt og sort gør de smykker smukkere - og knytter mennesker tættere til jorden.

Umiddelbart efter Anden Verdenskrig og den økonomiske depression udkom i 1948 diamantkoncernen, De Beers, med en kampagne, hvor sloganet ”A diamond is forever” skulle sætte gang i salget af diamanter. Nogle år senere, i 1953, stod tidens største ikon, Marylin Monroe, på en scene iført en pink kjole, omringet af gentelmen i smoking og sang “Diamonds are a girl’s best friend”.

Disse to begivenheder har med med garanti medvirket til historien  om diamanter og sat gang i diamantmarkedet. Selv over 70 år senere er De Beers’ slogan stadig et af de mest genkendelige, der har været til dato, og det har indprentet sig i os mennesker generation efter generation og formet måden, som vi alle anser denne smukke sten på.

Om diamanter
Ordet ’diamant’ kommer af det græske ord ’adámās’, som betyder ’uknuselig’ eller ’ubrydelig’. Ordet bruges også som metafor for noget, der er uforanderligt – som en diamant. Intet mineral, som vi kender til, er hårdere end diamanten. Den ridses sjældent og er derfor særdeles velegnet som smykkesten.

De første, der opdagede de fantastiske diamanter, var inderne i år 700-800 før vor tidsregning, og i dag har man fundet diamanter på stort set alle kontinenter. De fleste diamanter kommer fra Canada, Australien, Central- og Sydamerika og Rusland, som er en af de nye diamantproducenter. 

DE 4 C'ER - DIAMANTENS KVALITET
De 4 C’er er en international metode, som man benytter sig af, når man skal bestemme diamantens kvalitet. På engelsk står de 4 C’er for diamantens Carat, Colour, Clarity og Cut – på dansk, vægt, farve, klarhed og slibning.

1. Carat – vægt
Når man taler om caraten på en sten, er der i virkeligheden tale om stenens vægt.
Da man begyndte at angive carat-enheden til ædelsten, brugte man oprindeligt frøene fra johannesbrødsfrugten som lodder, da vægten var ret ensartet. Senere hen blev man enige om en universel standard på den metriske karat, som er:
1 carat = 1/5 gram eller 200 milligram.

Bemærk, at når man taler om caraten på sten, er forkortelsen ct., hvor karaten på guld forkortes med K.

2. Colour – farve
De fleste diamanter går fra at være en anelse gullige til helt klare, også kaldet farveløse diamanter. Der er også dem, som man kalder ’fantasidiamanter’, som er farvede diamanter, for eksempel lyserød, grøn og blå. Disse diamanter er mere sjældne og er derfor også dyrere end de farveløse. 

3. Clarity – Klarhed
Klarhed angiver, hvor klar diamanten er eller, hvor synlige indeslutningerne i steen er. Indeslutninger er små partikler, som findes i diamanten. Det er yderst sjældent, at diamanter er helt rene og klare. Det giver sig selv, når man taler om klarheden af diamanter, at jo færre urenheder og indeslutningerne, der er i stenen, desto højere er værdien.

Når klarheden af en diamant skal evalueres, kigger man efter indeslutningerne. Her tages der højde for antallet, størrelsen, position, art/type samt deres placering.

For de fleste mennesker er det svært at se indeslutningerne med det blotte øje, fordi de er så små. Ofte skal man være ekspert i diamanter for overhovedet at kunne få øje på dem, også under lup.

4. Cut – Slibning
Mange fascineres af diamantens evne til at bryde lyset på. At få facetteret den rå diamant er derfor forbundet med en større videnskab. 

En perfekt slebet diamant fanger lyset og giver funklende lysstjerner tilbage. Kvaliteten af slibningen er afgørende for den endelige diamants skønhed og værdi. Hos de fleste er det diamantens evne til at stråle, der tryllebinder os til at forelske os i denne sten. Med andre ord ligger stenens skønhed heri.

En diamant er oftest rund, det man kalder brillant-slib, og nu vi er ved det, kan vi lige så godt få aflivet myten om brillanter og diamanter en gang for alle.

Mange tror nemlig, at brillant og diamant er to forskellige sten – men det er det ikke! Brillant er en type slibning, og diamant er det rå materiale. Når en diamant er brillantsleben betyder det, at den er rund med 57-58 facetter – 75% af alle diamanter slibes med brillant-slib.

Andre former på diamanter kaldes for ’Fancy Shapes’ – herunder, oval-, dråbe-, marquise-, hjerte- og smaragd-formet.

Kilde: 4C's GIA

Om pink diamanter
I 2020 lukkede en af verdens største diamanterminer, nemlig Argyle-minen i Australien. Det særlige ved minen var, at den producerede 90% af alle de pink diamanter, som findes i verden i dag – de sidste 10% kommer fra miner i Afrika, Sydafrika, Rusland og Indien. 

Halvfems procent lyder måske af meget, men faktisk er det kun 1 diamant ud hver 10.000 diamanter, som er naturligt farvede pink eller blå. De resterende 9.999 er enten hvide, gullige, brunlige eller andre farver. 

Farven er pink
Vi oplever, at det særligt er de pink diamanter, som bliver efterspurgte – og vi forstår det godt. De lyserøde diamanter er omkranset af en vis mystik, fordi gemmologer stadig diskuterer, hvad der skaber den lyserøde farve. Der findes to teorier, som giver en mulig forklaring på den lyserøde farve. Den mest fremherskende er, at de pink diamanter er blevet udsat for et enormt pres, da de blev dannet, altså et endnu større pres end ved de klassiske klare diamanter. Med den anden teori antager man, at et seismisk chok har sendt farveløse diamanter mod overfladen og i den proces ændret på diamantens molekylære struktur, så de kom til at fremstå mere lyserøde. De to teorier minder umådeligt meget om hinanden, så det må være op til den enkelte, hvad man synes, der giver bedst mening. 

Hvorfor, det er de pink diamanter fra Argyle-minen, der er de mest eftertragtede, skyldes, at de har en højere farveintensitet end dem, som man finder i for eksempel Indien og Sydafrika, som er mere sart lyserøde. 

Verdens største
Verdens største pink diamant skulle efter sigende sidde i et af de iranske kronjuveler. Den bliver kaldt Daria-i-Noor og vejer 182 carat (eller 36 gram). Blandt de iranske kronjuveler findes der endvidere et diadem, hvori centerstenen er en pink diamant på 60 carat (eller 12 gram) Denne kaldes for Noor-ul-Ain. De to sten siges at være de ældste i de iranske kronjuveler, og de er begge kløvet fra den samme 400 carat (eller 80 gram) rå diamant, som blev fundet i Indien. 

Investering
Når noget er sjældent, er det ofte også eftertragtet. Det bliver til en særlig luksus at eje noget, som ikke alle kan have, om det gælder kunst, biler eller frimærker. De sjældne genstande kan man have erhvervet af ren interesse eller som et samlerobjekt, mens det for andre ses som en investering. Dette gælder også for pink diamanter – nogle samler på kostbare ædelsten for fornøjelsens skyld, mens andre vælger at købe en pink diamant som en investering. 

Prisen for de sjældne og eftertragtede lyserøde diamanter er stærkt stigende - især efter Argyle-minens nedlukning. Siden 2005 er prisen for en Pink Argyle diamant steget med 388% og prisen er alene i 2017 steget med 15-25%. 
Antallet af de klassiske klare diamanter er også faldende. Der bliver ikke fundet lige så mange nye diamanter, som der gjorde for år tilbage. Derfor vil prisen for disse sten gradvist stige i årene fremover. 

Som med meget andet handler værdien i bund og grund om udbud og efterspørgsel. Når efterspørgslen er højere end udbuddet, vil priserne kun gå en vej og det er opad.

Hvis du overvejer at investere i en pink diamant, så står vi klar til at hjælpe og rådgive dig om mulighederne.

Diamanterne hos Mads Heindorf Jewellery
Som standard i nye smykkekollektioner bruger vi diamanter i kvaliteten River LC (DE/IF) med excellent cut. Denne kvalitet er den bedste, som findes på markedet, men ønsker man at få isat andre diamanter kvaliteter i sit smykke, er det selvfølgelig stadig muligt.Vi kan skaffe stort set alle typer og kvaliteter.

Vi bruger ikke konflikt-diamanter
Vi går meget op i, at forholdene er ordentlige for alle dem, som arbejder med diamanterne – lige fra dem der graver de rå sten op fra minerne til dem, der sidder med den færdige sten. Derfor har vi udvalgt os nogle leverandører, hvor gode forhold er i højsædet. Som standard følger vores leverandørerstandarden fra World Federation, som er godkendt af World Federation of Diamond Bourses. Det betyder, at der ikke findes børnearbejde i minerne og at arbejderne har ordentlige forhold.

Hos vores hovedleverandør bliver alle diamanter slebet hos et stort familieejet stensliberi i Indien, hvor der er omkring 14.000 ansatte. Deres motto er at arbejde med hjerte og hjerne – i den rækkefølge. Hvis hjertet ikke er med i arbejdet, kan det ikke fungere optimalt. Udover at arbejde med ædelsten, arbejder sliberiet også med dyrevelfærd og humanitært arbejde, hvor de deler mad ud til omkring 7000 fattige mennesker dagligt.


"En diamant er kun et stykke kul, som har bevaret sin drøm" - Susse Wold

SAFIRER & RUBINER

Hvis diamanten er ædelstenenes dronning, så er rubiner og safirer de farverige prinsesser. De findes i næsten alle tænkelige nuancer, men består alle af det samme mineral, kaldet 'korund'. Med de naturlige farver giver stenene både glans og karakter til den, der bærer dem og skaber en følelse af at være en del af det royale selskab.

Naturlige safirer

En naturlig ædelsten har sin helt egen farve, glans og karakter. Ikke to af dem er ens. Hver og en har sin helt unikke historie at fortælle. 

Alle vores safirer kommer fra enten Madagaskar eller Sri Lanka. Stenene har en ganske særlig glød, der ikke findes andre steder, og kvaliteten er helt i top både hvad angår renhed, slibning og farve. Du vil kunne finde naturlige safirer i mange af vores kollektionssmykker - og bemærk, at kun 1 ud af 100 safirer på det globale smykkemarked er naturlige, det vil sige uden varmebehandling eller andre farveforøgende processer.

Næst efter diamant er korund, herunder safirer, den hårdeste type ædelsten på Mohs’ skala, hvilken gør den til en perfekt og holdbar smykkesten. Safirer er klassisk facetteret runde, som enten rose cut eller diamond cut, men som diamanter findes safirer også i en række fancy cut’s - emerald cut, princess cut, oval, dråbe, og trillion cut.

Vi ser det skønne i det naturlige og fører derfor også rå safirer, som er at bære rundt på et stykke af jordens rå natur.

Et unikt samarbejde

Igennem de sidste 10 år har vi sammen med vores leverandør, Wennick+Lefèvre, kunnet tilbyde ædelsten i en helt unik kvalitet - personlige smykker fortjener unikke ædelsten. Ofte er det svært at få to sten, der er helt ens i farve og skær, hvilket virkelig fortæller noget om at hver sten nærmest har deres helt egen personlighed.

Vi har et bredt udvalg af safirerne i forskellige former og farver og der findes helt sikkert en safir, der passer lige til dig.

En safir - et træ
At tilføje en naturlig safir fra Madagaskar betyder, at der tilføres et lille stykke af jordens historie til dit færdige smykke, for hos Wennick+Lefèvre kender de baggrunden for hver enkel sten. Et smykke fra os og en naturlig safir fra Madagasker skaber en helhed af højeste kvalitet.

Hver gang en ædelsten graves op, tager man et lille stykke fra jorden - og for at give noget tilbage, bliver der plante et træ for hver solgt safir.

Bæredygtighed

Sammen arbejder vi for en bedre verden. Ingen af safirerne har været udsat for kemi eller er blevet varmet op for at opnå en specifik farve. Der er med andre ord ikke brugt unødige ressourcer, som skader miljøet.

Forholdet mellem mennesker er desuden et af de bærende led i kæden med forarbejdning og handel med safirerne. Alle, der har haft ædelstenene i deres hænder, er sikret en god løn og et godt arbejdsmiljø, for det handler om at respektere hinanden og udvise gensidig tillid.

GRØNLANDSKE RUBINER

Det er med stor glæde at kunne præsentere, at jeg er blevet forhandler af grønlandske rubiner. For mig er det noget ganske særligt, at man i kongeriget Danmark har så smukke ædelstene. Rubinerne er fundet i klippeformationer som siges at være over 3 millioner år gamle - hvilket gør dem til nogle af verdens ældste, og derfor mest dyrebare. Der går historier om, at fanger på Grønland stødte på de røde sten for flere hundrede år siden, da de var ude på fjeldene for at jage vildt. Det var dog først i 1966, at et geologisk studie påviste, at de røde sten, som man fandt på den lille ø i fjorden Tasiussarssuaq, faktisk var rubiner. Øen er siden da blevet kaldt for ‘Ruby Island’ eller Rubin-øen på dansk.

Minen, hvorfra jeg køber rubinerne, kaldes for Aappaluttoq Ruby Mine og ligger i Fiskenæsset - 160 km syd for Nuuk. 'Aappaluttoq' betyder ‘rød’ på grønlandsk og stedet er netop blevet kaldt dette grundet de ekstraordinære mængder af rå rubin, der er til at finde i klipperne.

Da minen åbnede i 2014 blev det estimeret, at den ville kunne udvinde rubiner fine nok til smykker i en 10 årige periode. Det betyder, at de i hvert fald kører minedrift i endnu 3 år, før de lukker minen ned.

Fotograf Vincent Pardieu

Når en mine  lukkes ned, sørger folkene bag mindriften for, at området kommer tilbage til sin naturlige form, og de omkringliggende vandområder igen vil blive fyldt og bygninger vil blive flyttet til et nyt minedriftsområde.

Minedrift på Grønland er en forholdsvis ny industri, hvilket har haft en positiv indflydelse på landets erhvervssliv og et tiltrængt levedygtigt alternativ til fiskeri, som er Grønlands vigtigste eksportprodukt. Ligeledes er der blevet skabt flere arbejdspladser, hvor størstedelen af de ansatte er lokale.

De grønlandske rubiner er behandlet med en flux-opløsning for at stabilisere stenen, da råmaterialet er porøst at arbejde med. I sjældne tilfælde kan man få en ubehandlet rubin ud fra minen, men det sker måske engang hver andet eller tredje år. 

Sidst, men ikke mindst, er de grønlandske rubiner, som jeg forhandler, sporbare. Det betyder, at man kan spore rubinen helt tilbage til der, hvor den er blevet fundet. Selv, hvilke klippeformationer eller rå materiale stenen er hugget ud af og hvilket cut den har fået, kan spores. Jeg glæder mig til at vise dig de smukke grønlandske skønheder.

SPINELLER

Spinel er den nye stjerne på juvelernes himmel. Med den rige variation af farver forvekslede man den tidligere med både rubin og safir. Nu er den omsider ved at få den stjerne-status, den fortjener: Klare nuancer, intense farver, smuk glans. 
Bliv introduceret til en nyhed - med millioner af år på bagen.

SMARAGDER

Som i flimrende nordlys og dybe vulkansøer funkler de grønne farver i den ædle smaragd. Fra de gamle egyptere og sydamerikanske inkaer til den europæiske adel har de alle ofret formuer på at eje de smukke sten. Over hele verden, til alle tider. Det er smaragdens univers.