Ædelmetal

ÆDELMETALLER

Kvalitet er vores varemærke. Derfor sætter vi en ære i at bruge de bedste materialer i samtlige smykker. Samtidig vil vi gerne bidrage til en bedre og mere bæredygtig verden, hvor fair handel indgår som noget naturligt.

Særligt har vi fokus på at genbruge materialer.
Brug arvestykkerne fra skuffen til at få lavet nye, tidssvarende smykker med gamle minder. Besøg os og vær selv med til at kreere nyt design ud af ældre guld, sølv og ædelstene.


Vi holder løbende foredrag på værkstedet, med forskellige temaer og forskellige foredragsholdere. Det kan for eksempel være om guld, diamanter, rubiner, safirer, perler eller hvad der nu er aktuelt for tiden. Det kan både være guldsmeden selv, eller en af vores leverandører som fortæller om deres rejser, arbejde og meget mere.


 

ÆDELMETALLER I VORES SMYKKER

 

Guld

Hvidguld

Sølv

Platin

 

GOD SAMVITTIGHED

Hos Mads Heindorf Jewellery går vi meget op i materialer, brugen deraf, hvor det kommer fra og hvordan er det blevet til. Smykkeindustrien er ikke den mest bæredygtige og miljøvenlige, der findes – det kan lige så godt slås fast fra starten. Men hos os gør vi vores bedste for at minimere den indvirkning, som industrien har på miljøet. Det gør vi ved at sikre, at materialerne så vidt muligt er bæredygtige og Fairtrade, uden at gå på kompromis med kvaliteten,så det færdige smykke kan bæres med god samvittighed. 

Inden for handel med materialer er meget bygget på tillid, derfor har vi kun leverandører, som vi har tillid til. Vores leverandører har et tæt samarbejde med folkene, som arbejder i minerne eller ude på perlefarmene De rejser derud, er med i processen, og de ved, hvordan arbejdet udføres. De kvalitetssikrer og er med til at få livet for arbejderne til at være sundt og ordentligt, og det vil vi som forretning gerne være med til at støtte op om. Vi får materialer af højeste kvalitet - med god samvittighed.

 
 

ÆDELMETAL

GULD

I årtusinder har guldet draget mennesket og været med til at vejlede, helbrede og forføre. Den største betydning har det ædle metal dog haft i form af smykker med en glans, der minder om solens livgivende lys. I psykologien er guld symbol på mandens ubevidste billede af kvinden. Som en hemmelig forbindelse. Som kærlighed uden ord

Vi genbruger dit gamle guld i vores nye smykker. Guldet bliver renset, testet og legeret om, så vi er sikre på kvaliteten og lødighed overholder selv de strengeste krav. På denne måde er du med til at spare miljøet for enorme mængder forurening, som kommer ved udvinding af nyt guld. 


MILJØMÆSSIG INDFLYDELSE NÅR MAN UDVINDER GULD
Når vi tænker på guld, har vi en tendens til at tænke på guldstrømme og romantiske film om fortiden. Guld bliver ikke længere fundet af individuelle minearbejdere med spidshakker eller guldgravere, som står med deres pander for at fange guldflager i rindende floder. 

I dag finder man næsten udelukkende guld i meget små koncentrationer i en guldåre – mindre end 10 gram pr. ton – som i størrelsesorden kan sammenlignes med 10 papirklips i et stykke klippe på størrelse med en lille bil. For at udvinde denne lille bitte mængde af guld kræver det, at man opfører en åben mine, hvor guldåren bliver sprængt og pulveriseret til fint pulver for derefter at bruge kemikalier til at udvaske guldet. Cyanid, er et af de kemiske stoffer, som ofte bliver brugt til at opløse og udvinde guld, og dette stof er selv i meget lille mængde yderst sundhedsskadeligt for mennesker og dyreliv. 

Cyanid brugt i guldudvinding kan lække og sive ned i jordbunden og i det grundvand, som omgiver en guldmine. I Rumænien i år 2000 påvirkede cyanidforurening drikkevandet for over 2.5 millioner mennesker, og utallige fisk, fugle og andre dyr omkom. 

Udover forurening af grundvandet er der det miljømæssige spørgsmål omkring, hvordan man skaffer sig af med de uønskede "slamrester" efter udvinding. Metalmineindustrien producerer mere giftigt miljøforening end nogen anden industri. I USA er metalmineindustrien ansvarlig for 96 % af arsenikudledning og 76% af blyudledning. Hvert år, genererer amerikanske miner en spildmængde svarende i vægt til næsten ni gange den samlede mængde af affald fra samtlige amerikanske byer tilsammen. 

For at forstå størrelsen på problemet kan man illustrere det således; for at få den mængde  guld, som svarer til en gennemsnitlig 18K guldring, vil det resultere i 20 tons mineaffald og forurening. 

Udover den miljømæssige påvirkning på folk i guldudvindingsindustrien, samt de mennesker der bor i nærheden, gør guldminevirksomheder sig tillige nogen gange skyldige i overtrædelse af menneskerettigheder.

OM GULD, LEGERINGER OG STEMPLER
Guld er bedst kendt i tre legeringer -  8, 14 og 18 karat. Guld i sin reneste form er 24 karat og kaldes for finguld. Det er meget sjældent, at man laver smykker i finguld, fordi det er for blødt.Derfor foretager man det, der kaldes legering. Her tilføjer man små mængder af hårdere metaller, som for eksempel sølv, palladium og kobber, for at gøre guldet hårdere. 

Det er et lovkrav i Danmark, at alle smykker skal være stemplet med guldsmedens- eller fremstillerens navnestempel samt ædelmetallets legering/renhed. 

I 18 karats guldsmykker skal der stå 750, fordi 750/1000 af legeringen er rent guld.

I 14 karats guldsmykker skal der stå 585, fordi 585/1000 af legeringen er rent guld.

I 8 karats guldsmykker, skal der stå 333, fordi 333/1000 af legeringen er rent guld.

Derudover findes der flere forskellige guldfarver. Som de mest kendte er der rødguld, gulguld, hvidguld og rosaguld. De forskellige farver opnås ved legeringerne.Tilføjer man meget kobber til guldet, vil det blive mere rødt eller rosa. 

Omvendt, vil der i hvidguld være tilføjet mere palladium, som er et hårdt, gråvidt metal, der vil lysne guldet og gøre det mere hvidt. Den helt hvide farve kan dog ikke opnås kun ved legering.Derfor giver man ofte det færdige hvidguldssmykke en overfladebehandling med rhodium, så det bliver helt hvidt

GULDET HOS MADS HEINDORF JEWELLERY
Hos Mads Heindorf Jewellery stræber vi os efter at være så miljøbevidste som muligt. Derfor har vi valgt kun at bruge genbrugsguld i vores smykkekollektioner, så vi ikke bidrager til mængden af forurening fra guldminerne. Vi bruger det, der allerede er, og giver guldet nyt liv. For sådan er det med guld – det taber aldrig sin værdi, og fordi det er et ædelmetal, mister det heller aldrig sin skønhed og glans. Vi opfordrer derfor til, at man tager sit gamle guld med, hvis man ønsker at få lavet sit eget personlige smykke – det giver smykket en særlig historie at vide, at bedstemors gamle guldring har fået nyt liv i et nyt smykke. 

HVIDGULD

Hvidguld er en menneskeskabt legering, der normalt består af guld, sølv og palladium. Legeringen er udviklet, fordi mange føler, at farven på ædelsten passer bedre til guld med et smukt, hvidt skær. Hvidguld er stærkere end sølv og nemmere at arbejde med end platin. Og selv om ædelmetallet er skabt af hænder, kommer ingredienserne fra jorden. Det er ægte nok.

SØLV

Sølvet er beviseligt helbredende for den, der bærer dette smukke ædelmetal, idet mikroorganismer, bakterier og flere former for virus bliver dræbt af sølv. På grund af den skinnende, lyse glans er sølv blevet symbol på månen og har i folketroen været brugt til at afværge dæmoner og hekse. Med et sølvsmykke er man dermed beskyttet både dag og nat.



PLATIN

”Platin er det eneste metal, der passer sig for en konge” udtalte Louis den 15. af Frankrig. Det er nemlig det fineste og dyreste af alle ædelmetallerne. Og så er det 30 gange mere sjældent end guld. Med sin strålende glans forfører det de ypperligste kvinder. Og med sin stilfulde diskretion bøjer adelsmænd sig i ærbødighed. Intet er over og intet ved siden af - platin er kongernes konge.